T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ESKİŞEHİR / TEPEBAŞI - Devlet Malzeme Ofisi Özel Eğitim Meslek Okulu

Dekoratif El Sanatları

El Sanatları Teknolojisi Alanı Öğretim Programının Amacı; zihinsel yetersizliği/ otizmi olan öğrencilerin alana ilişkin mesleki yeterliliklerinin geliştirilmesi, çalışma hayatına katılımının desteklenmesi ve toplumla bütünleşmelerini sağlamaktır.

Program geliştirme sürecinde iş gücüne dönük gereksinimlerin dikkate alınması amacıyla sektörde çalışan meslek elemanları, üniversitelerin ilgili alanlarında görevli öğretim üyeleri, mesleki alan öğretmenleri ve özel eğitim öğretmenleri ile iş birliği yapılmıştır.

Sektörün gereksinimlerine göre hazırlanan iş analizleri doğrultusunda El Sanatları Teknolojisi Alanı Öğretim Programının yeterlilikleri ve modülleri belirlenmiştir. Belirlenen modüllere ilişkin işlem analizleri bilgi, beceri ve tavır olarak ele alınmıştır. İşlem analizleri, öğrencilerin eğitsel performans düzeyinin belirlenmesi ve öğretimin planlanması aşamasında eğitimcilere yol göstermesi açısından son derece önemlidir.

Bu program ile nihai olarak zihinsel yetersizliği/ otizmi olan öğrencilere atölye ve iş yerlerinde yapılan teorik eğitimler ve mesleki uygulamalar sonucunda temel mesleki becerilerin kazandırılmasının yanında toplumsal bütünleşmenin sağlanması hedeflenmektedir. 

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANININ TANIMI VE AMACI 

El Sanatları Teknolojisi Alanı;

El Dokuma, Dekoratif El Sanatları ve Dekoratif Ev Tekstiline ait yeterliliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin yapıldığı alandır. El Sanatları Teknolojisi Çerçeve Programı’nda;

1. El Dokuma

2. Dekoratif El Sanatları

3. Dekoratif Ev Tekstili dallarını içermektedir.

Bu dallar isimlendirilirken yaygın ve örgün mesleki eğitim kurumlarında uygulanan alan dal yapısı ile Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yayımlanan ulusal meslek standartları ve ulusal mesleki yeterlilikler dikkate alınmıştır.

Alanın Tanımı El Sanatları Alanı;

El Dokuma, Dekoratif El Sanatları ve Dekoratif Ev Tekstili dallarına ait bilgi, beceri, tutum ve iş alışkanlıklarına sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesine yönelik eğitimin verildiği bir alandır.

Zihinsel yetersizliği / otizmi olan öğrenciler için ise eğitim performansları, ilgi, ihtiyaç, yetenek ve bireysel farklılıkları dikkate alınarak El Dokuma, Dekoratif El Sanatları ve Dekoratif Ev Tekstili dallarının yeterliliklerine sahip meslek elemanı yetiştirilmesinin öngörüldüğü alan olarak tanımlanması uygun görülmüştür.

Alanın Amacı

Bu alanda zihinsel yetersizliği/ otizmi olan bireylere; El Dokuma, Dekoratif El Sanatları ve Dekoratif Ev Tekstili dallarına ait yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır

 

DEKORATİF EL SANATLARI

Tanımı

Dekoratif el sanatları üreticisinin yaptığı; hazır kalıpla dolgu oyuncak imalatçısı, ebru uygulayıcısı, tığ örgücüsü, şiş örgücüsü, bitkisel örgücüsü, keçeden ürün hazırlayıcı, prototip ürün hazırlayıcı, takı yapımcısı, ev aksesuarı hazırlayıcısı, abajur üreticisi bilgi, beceri, tutum ve iş alışkanlıklarına sahip meslek elemanının yetiştirilmesine yönelik eğitim verilen daldır.

Zihinsel yetersizliği/ otizmi olan öğrencilerin eğitim performansları, ilgi, ihtiyaç, yetenek ve bireysel farklılıkları dikkate alınarak Dekoratif El Sanatları dalının yeterliliklerine sahip meslek elamanı yetiştirilmesinin öngörüldüğü dal olarak tanımlanması uygun görülmüştür.

Amacı

Bu dalda zihinsel yetersizliği / otizmi olan bireylere; makrome örgücüsü, tığ örgücülüğü, şiş örgücülüğü, bitki örgücülüğü, davul derisinden ürün hazırlayıcı, keçeden ürün hazırlayıcı, prototip ürün hazırlayıcı, takı yapımcısı yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

06-03-202406-03-202406-03-202405-01-202205-01-2022

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.03.2024 - Güncelleme: 06.03.2024 10:29 - Görüntülenme: 40
  Beğen | 0  kişi beğendi